Schooltuinen in het Peruaanse Amazonegebied

Isuyama, start van het schooltuinenproject in Peru

In juli 2017 is in samenwerking met stichting Biodiversiteit en Educatie (BEE) en het Picaflor Research Centre uit Puerto Maldonado de eerste schooltuin aangelegd in Isuyama, een kleine dorpsgemeenschap. Met steun van de leerkracht en de directeur begon het project met het creëren van draagvlak binnen de gemeenschap. De school is het sociale hart van het dorp. Bijna alle ouders waren vooraf betrokken bij het overleg over de schooltuin.

Bij de officiële start werden de gereedschappen overhandigd die waren aangeschaft met hulp uit Nederland. Het geld ervoor was bijeengebracht door leerlingen van het Heerbeeck College uit Brabant. Die Nederlandse leerlingen waren zelf in Isuyama aanwezig tijdens een bijzondere schoolexcursie en werden er hartelijk ontvangen. Ruim een jaar hadden ze zich op deze reis voorbereid, onder andere door hard te werken voor de reissom en om geld op te halen voor de door hen in Peru bezochte projecten.


Lokaties huidige projecten: Rurrenabaque Bolivia, Puerto Maldonado Peru.

De betrokkenheid van de ouders stopte niet bij het praten over de schooltuin. Ze hielpen mee om het uitgekozen terrein in gereedheid te brengen. Een weekend lang hebben ze daar hard aan gewerkt. Na dat weekend was het terrein gereed voor de volgende stap. Gezamenlijk was besloten tot een driedeling: een deel moestuin, een deel bloementuin en een deel gericht op de langere termijn, dus met struiken en fruitbomen. Alleen de omheining tegen de kippen, varkens en geiten moest toen nog gemaakt worden. Vervolgens zijn er enkele gewassen ingezaaid. Er was haast bij omdat de regentijd eraan stond te komen. Door een maanden durende onderwijsstaking was er veel tijd verloren gegaan. Met de bladgroenten ging het goed. De tomatenplanten lukten ook, al kregen de tomaten niet al te veel tijd om echt groot te worden. Met het enthousiasme en de ervaringen van het eerste jaar in het achterhoofd is er in het tweede jaar hard gewerkt. De leerlingen waren enthousiast en zeer betrokken. Met palmbladeren maakten ze simpele zonneschermen ter bescherming van de kiemende planten. Het nieuwe hek bleek hard nodig, want er is van alles geoogst!

In 2018 startte ook de basisschool Trilce in Puerto Maldonado. Een rommelige hoek naast het voetbalveldje van de school werd omgetoverd tot schooltuin. Het is een succes geworden. Opvallend rondom de kleine schooltuin is het hoge hek en de afdekking op een paar meter boven de tuin. Hier bedreigden niet kippen en geiten de oogst. De constructie was hard nodig om de voetbal buiten de tuin te houden.

Ook met andere basisscholen in Puerto Maldonado zijn inmiddels contacten gelegd en er is goede hoop dat ook daar in 2018 schooltuinen van de grond komen.

Steun dit project
Word donateur of doneer eenmalig.


Ouders en leraren in Isuyama nabij Puerto Maldonado helpen mee met opmeten en voorbereiden schooltuin.

Schooltuin Peru Tuingereedschap
Leerlingen Heerbeeck College doneren tuingereedschap aan schooltje van Isuyama.


Inmiddels staat op de 2e basisschool Trilce, in de oerwoudstad Puerto Maldonado, de schooltuin er goed bij.